Mágneses stimulációs kezelés

A kezelés leginkább a különböző típusú vizelettartási zavarokban (incontinentia) alkalmazható igen jó eredménnyel, de a hüvely izomzatának, leginkább szülés okozta meggyengülése esetén is érdemes erre a lehetőségre gondolni. Az urológusok igen jó eredményeket találtak a krónikus prosztata gyulladás kezelése során.

JELENLEG NEM ELÉRHETŐ

magneses_szek

Kinek ajánljuk?

 • vizelet – és széklettartási problémák, inkontinencia
 • hüvely – gát izom gyengülés (pl. szülés után)
 • krónikus prosztata gyulladás

Hogyan hat a mágneses stimuláció?

Egy fotel ülőrészében létrehozott mágneses tér változása, a medencefenéki és hüvely izmozatot ellátó idegekben elektromos potenciálokat indukál, ami az ellátási területnek megfelelő izomcsoportokban összehúzódásokhoz vezet, és íly módon javítja a működést.

A kezelés felöltözve, egy fotelben ülve történik

 • Egy kezelés időtartama 2×10 perc, hetente néhány alkalommal
 • Eredményes változáshoz legalább 10, inkontinencia esetén, optimálisan 20 kezelés szükséges.
 • Szakorvos konzultáció alapján, mindenkinél egyénileg határozzuk meg a kezelések paramétereit.

A mágneses ingerterápia, egy új kezelés a külső mágneses ingerléssel kiváltott ideg – izom stimuláció. A mágneses ingerterápia igen jó hatásfokkal képes csökkenteni vagy megszüntetni a tüneteket.

A probléma igen gyakori, elsősorban a nőknél. Meglepő, hogy már fiatal életkorban is a lányok közel 1/2-énél előfordul,és 75 éves korra a hölgyek 75% küzd ezzel a problémával. Mivel kényes, kellemetlen kérdésről van szó, csak kevesen beszélnek róla az orvosnál, legfeljebb akkor, amikor a tünetek már tűrhetetlenek.
Az inkontinencia az esetek nagy részében jól kezelhető, sokszor teljesen meggyógyítható

A vizeletinkontinencia fő formái
– Késztetéses, vagy “urge“ inkontinencia: jó záróizom működés mellett terhelés nélkül, hirtelen jelentkező igen erős vizelési inger okozza a vizeletvesztést
– Terheléses, vagy “stress“ inkontinencia: a záróizom csökkent működése okozza az akarattól független vizeletvesztést, terhelés esetén mely lehet bármilyen fizikai terhelés (futás, torna, ugrálás) hasi nyomásfokozódás (köhögés, tüsszentés, nevetés)
– Kevert inkontinencia esetén a betegeknél mindkét forma meg van változó arányban

Az inkontinencia kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezői
– szülés közben kialakuló medencefenék sérülés
– méheltávolítás
– prosztatabetegségek
– terhesség
– visszatérő húgyúti fertőzés
– változókor
– elhízás
– székrekedés
– krónikus köhögés
– kognitív zavarok

Elsődleges megoldásként a kezelésben a nem műtéti és a nem gyógyszeres megoldásokat kell előnybe részesíteni. Ezek között a forradalmian új kezelés, a külső mágneses ingerléssel kiváltott ideg-izom stimuláció a legeredményesebbek egyike. A mágneses kezelést minden esetben megelőzi az incontinentia típusát felmérő kérdőív kitöltése és kiértékelése, valamint a hüvely izomerejének műszeres mérése. Az incontinentia típusa határozza meg, hogy milyen frekvenciával történjen a kezelés. Az optimális eredmény eléréséhez 20 kezelést javaslunk. A kezelés végén ismétel műszeres mérés történik.

– A hüvely izomzat rugalmasságának megtartása nemcsak a késői vizelettartási gyengeség, hanem a harmonikus szexuális élet alapfeltétele.
– Nemcsak az idősödés és a különböző betegségek, de még a várandóság és a szülés is nyomot hagy a női testen. A hüvely és medencefenék izomzatának működése romlik.
– Az amerikai fejlesztésű mágnesterápia bizonyítottan jó eredményeket ér el a hüvely és medencefenék izmainak erősítésében is.
– A mágneses kezelést minden esetben megelőzi a hüvely izomerejének műszeres mérése.
– Eredményes változáshoz legalább 10 alkalom javasolt.

– A férfiak gyakran előforduló betegsége.
– Főbb tünetei: vizelési zavar, gáttáji fájdalom, a húgycső fájdalmas, égő érzése, igen gyakori vizelési inger, vizelési problémák, erectilis dysfunctio.
– A fenti igen kellemetlen tünetek különösen a fiatalabbaknak komoly problémát jelentenek.
– A kezelést urológus szakorvos javaslata alapján végezzük.
– Az állapot javulása min. 10 kezelés után várható.

Szülészeti és nőgyógyászati ultrahang

Napjainkban a hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálat a szülészet- nőgyógyászat legfontosabb diagnosztikus eszközének tekinthető. A rendelőben dolgozó mindkét szonográfus több évtizedes tapasztalat birtokában végzi a vizsgálatokat.

Az ultrahang jelentősége a terhesség megállapításánál kezdődik. A minél pontosabb diagnózis felállításához szükség van a hüvelyi vizsgálat elvégzésére. A vizsgálat során meghatározásra kerül a terhesség helye, mely általában a méhüregben van. Megmérjük a petezsákot illetve a magzat ülőmagasságát. Ritka esetben a terhesség méhen kívül helyezkedik el, mely az UH vizsgálattal gyakran diagnosztizálható. Ezen esetekben, vagy a terhesség helyének kérdéses voltakor ismételt ultrahang, szükség esetén labor vizsgálat, kórházi meg-figyelés szükséges.

A terhesség 11-13+6 hetében elvégzett ultrahang rendkívül fontos a kromoszóma rendellenességek kizárása végett. Mindenben be kell tartatni a módszert kidolgozók előírásait, amiből következik, hogy az ilyenkor javallt kombinált teszt csak akkor lesz pontos, ha FMF (Fetal Medicine Foundation) vizsgával rendelkező végzi azt. A rendelőnkben mindkét szonográfus rendelkezik ezzel a vizsgával.

A vizsgálat során a tarkóredő megfelelő mérését kiegészíti az orrcsont és/vagy a ductus venosus áramlás mérése. A kiterjesztett ultrahang a biokémiai vizsgálattal ( Béta HCG és PAPP-A) jelenti a kombinált tesztet, mely így végezve 90-95% találati biztonsággal bír.
A 11-13+6 héten végzett ultrahangvizsgálatnak további előnyei is vannak: bizonyítékot szolgáltat arról, hogy a magzat él, lehetőség nyílik a terhességi kor pontos meghatározására, valamint lehetséges a súlyos magzati fejlődési rendellenességek és a többes terhességek korai felismerése.

A 19- 21 héten végzett vizsgálat alatt a magzat szisztematikusan átvizsgálásra kerül. Amennyiben a fekvése nem nagyon rossz megállapítható a magzat neme is.
Részletes leletben írjuk le a vizsgálat eredményét.

A várandóság során a Magyar Ultrahang Társaság még egy vizsgálatot javasol a 30-32 héten.
Ennél a vizsgálatoknál a magzat nagyságát mérjük valamint értékeljük a lepény elhelyezkedését és állapotát, szükség szerint áramlásmérés is történik. Bármilyen rendellenesség esetén gyakoribb és kiterjesztettebb vizsgálatok is szóba jöhetnek.

A rendelőben mód van Bababmozi végzésére is, melyet nem szonográfus végez és ebből következve leletet sem adunk. Részleteket lásd a Babamozinál

Valamennyi vizsgálatnál a 3D vizsgálat segíthet hogy a kismamák és hozzátartozik jobban lássák a magzatot.

4D vizsgálat során a 3d kép mozgásban látható.

A nőgyógyászati elváltozások, betegségek diagnosztikájában a legfontosabb diagnosztikus fegyver. A mindennapi rutinban kitűnően egészíti ki bimanualis vizsgálatot. A szűrések során felvilágosítást ad a petefészkek szerkezetére és jól mérhető a méhnyálkahártya vastagsága. A petefészek cysták jól mérhetők bennékük megbecsülhető. A myomák nagysága és elhelyezkedése látható. A talált elváltozás esetén a szonográfusnak kell dönteni a beteggel való megbeszélés alapján, a hüvelyi vizsgálat szükségességéről. Polyp, méhűrbe domborodó myoma gyanúja esetén folyadék feltöltéses hüvelyi ultrahanggal lehet a diagnózist pontosítani

A meddőség kivizsgálásában sokrétű az alkalmazhatósága. A méh fejlődési rendellenességeiben a 3D vizsgálatnak alapvető jelentősége van. A ciklus ultrahangos követésével a peteérést és a megfelelő vastagságú nyálkahártya kialakulását lehet megbecsülni. Speciális kathéteren keresztül befecskendezett kontrasztanyag segítségével a méhűr és a petevezetékek átjárhatósága vizsgálható.

Babamozi

A Praxis Rendelő az elsők között volt a 3D/4D ultrahang alkalmazásában. Az új módszer legfőbb előnye az élethű megjelenítés, és így a baba már születése előtt láthatóvá vált az anyuka és a család számára is.

Mivel az ultrahang elsősorban a méhen belüli rendellenességek diagnosztizálást szolgálja, rendelőnkben korábban csak a szorosan vett szakmai vizsgálat részeként
mutattuk meg a babákat.

A fokozódó igény miatt mi is kiterjesztettük szolgáltatásunkat, és bevezettük a “babamozit“. Ennek során, a rendelkezésre álló idő alatt mód van rá, hogy a baba fekvésétől függően, a lehető legjobban megmutassuk Őt az anyukának, a családnak, és erről folyamatos felvételt is készítsünk. A “babamozi“ felvételt nem vizsgáljuk, mert ez csak a baba bemutatására fókuszál, arra hogy a lehető legélvezhetőbben lássa a család.

Nőgyógyászati rákszűrés

A nőgyógyászati rákszűrés magában foglalja a bimanualis vizsgálatot és a méhnyakról valamint a külső méhszáj felületéről vett mintavételt. A betegek igénye szerint a mell vizsgálata is megtörténik. A legújabb eredmények mindennapi gyakorlatba való átültetésének jó példája a rákszűrés új módjának bevezetése. A Cytologia és magasrizikójú humán papillóma vírus (HPV) vizsgálat egyidejű levétele lehetővé teszi, hogy a rákszűrést elegendő 3 évenként elvégezni, minimálisan jobb eredménnyel, kisebb hibaszázalékkal. A méhszájon, hüvelyben látott elváltozásokat nagyítással is megvizsgáljuk és igény szerint a képernyőn a páciensnek megmutatjuk. Az UH vizsgálatról a megfelelő részben olvashat.

A méhszájon általában a külső nyílásnál találkozik a méhnyak hengerhámja és a méhnyak hüvely felőli részét borító el nem szarusodó laphám. Amennyiben a hengerhám a hüvelyfelőli részre is kiterjed ez bővebb váladékozásnak, a sérülés fokozott veszélyének lehet az oka. A fagyasztás speciális eszközzel történik amelyben nitrogén oxidul gázt áramoltatunk, amely kitágulva fagyást idéz elő. A beavatkozás néhány percet vesz igénybe. Kisebb szemölcsök is kezelhetők a fenti módon.

A beavatkozás direkt erre a célra csomagolt steril műszerekkel történik. A felhelyezés után 10-15 perces megfigyelést javaslunk a váróban. Ezzel együtt a felhelyezés nagyjából 30 percet vesz igénybe.

Magzati szűrővizsgálatok

UH szűrővizsgálatok, a szakmai irányelveknek megfelelően 2D módban történnek:

 • 12 heti (12 – 13 hét) 2D ultrahang szűrés
 • 19 heti (19 – 21 hét) 2D ultrahang szűrés

Laborvizsgálatok
Down-kór szűrés:

 • kombinált teszt + 12 heti (12-13 hetes) 2D ultrahang vizsgálat
  négyes teszt

Molekuláris szűrővizsgálatok:

 • Prenatest (9. – 20.hét között)
 • ORIGIN – Hordozóság szűrés

A levett vérmintát a Czeizel Intézet Laboratóriumba továbbítjuk.
A tesztekről részletesen a következő helyen olvashat:
https://czeizelintezet.hu/

Nőgyógyászat, terhesgondozás

Dr. Fülöp Tamás szülész – nőgyógyász

Neuropszichiátria

Dr.Csibri Éva neurológus, pszichiáter, geriáter: Szakterületem a neurológia és pszichiátria kapcsolódási pontjaiban elhelyezkedő neuropszichiátria, az időskori pszichiátria és a memóriazavarok. A vizsgálatot, a konzultációt és a kezelést is a neuroszichiátriai szakmai szempontok szerint folytatom.